Wat doen wij? oud

Wat doen wij?


Wat doen wij?

Projecten en activiteiten (zie voor beschrijving onder themaknoppen): 

* Thuis Fitaal
Naoberzorg Meldpunt (pilot in Horst aan de Maas (2017)
Naoberkids
• Positieve Gezondheid
• Mantelzorg Ondersteuning
• Coaching en Training (zie onder knop NaoberzorgAcademy)
  - Procesondersteuning
  - Voorbeeld werk- en ontwikkelplaatsen
  - Waarderingen en successen 

Actualiteit en Corona


Nieuwe alle huidige maatschappelijke ontwikkelingen voortgestuwd door de Coronacrises vertragen veel lokale projecten en ontmoedigen bewonersparticipatie doordat veel initiatieven stil liggen en er geen persoonlijke ontmoetingen meer mogelijk zijn. 

Deze ontwikkelingen zijn funest voor motivatie en draagkracht die voor de cement in de samenleving zorgen. De energie die hierdoor verloren gaat, zal zodra het weer mogelijk is, opnieuw leven in geblazen moeten worden. 


Vanaf 2017 ondersteund Naoberzorg NL het Wijkcomite in de Norbertuswijk (Horst aan de Maas) en samen met een grote groep vrijwilligers en actieve wijkbewoners bouwen we al vele jaren aan gemeenschapskracht. In deze lastige periode lukt het ons hier toch om via allerlei creatieve wegen verschillende activiteiten te organiseren, samen met het VoorMekaar-team (voorheen Meldpunt Naoberzorg), Synthese, de gemeente en Wonen Limburg werken stimuleren we samen de sociale cohesie in deze wijk.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in deze bijzondere wijk is het opzetten van een wijknetwerkorganisatie met een centraal Naoberzorgpunt VoorMekaar voor alle bewoners. De samenwerking met het gebiedsteam, de huisartsen en de gemeente is hierin onmisbaar en is door de actieve en constructieve houding van de vrijwilligers en wijkbewoners erg verbeterd.

https://www.facebook.com/VoorMekaar.Horst/


Het opzetten, versterken en verankeren van dit wijknetwerk en Meldpunt is o.a. te danken aan een scholingsaanbod van St. NZNL en de bereidheid van vrijwilligers om al doende te leren en al lerende te doen. Dit scholingsaanbod is geheel op de behoeften van de wijkbewoners geschoeid en bied de vrijwilligers een stevig kader om hun vrijwilligerswerk te kunnen doen. Het Meldpunt is in deze ontwikkeling de belangrijkste en grootste uitdaging voor het Wijkcomité. In dit kader is de samenwerking met de eerstelijnszorg en de huisartsen een blijvend actiepunt.

Achterliggende gedachte en doel van een Naoberzorgpunt is dat de huisarts in principe bewoners uit de wijk met niet-medisch gerelateerde klachten kan doorverwijzen naar het meldpunt dat volledig wordt gerund door vrijwilligers (wijkbewoners). In dit kader is scholing en coaching erg belangrijk zo niet, het belangrijkste als het gaat over het vertrouwen van de eerstelijnszorg in het VoorMekaar-team. Door de Coronacrises is het reguliere contact in het VoorMekaar-team en met de professionals in de wijk helaas verbroken en is wat in de afgelopen jaren met veel pijn en moeite was opgebouwd langzaam verzwakt. Ook de scholing en bijeenkomsten zijn niet doorgegaan. We hopen dan ook dat we in 2021 weer op een goed moment volle kracht vooruit kunnen met de doorontwikkeling in de Norbertuswijk.


Een nieuwe loot aan onze 'familieboom' is NaoberzorgPunt Venlo-Oost. Het bestuur van St. NZNL is door St. Leutherberg Venlo gevraagd om de doorontwikkeling en ervaringen in de Norbertuswijk in te zetten in Venlo-Oost. Maar ook hier, door de Coronacrises ligt alles stil. Intussen is er wel al gewerkt aan een projectplan, begroting en heeft de projectgroep bij de RegioDeal NL een subsidieaanvraag ingediend. 


We hopen in navolging op de geslaagde werkconferentie (2019) in 2022 een eindsymposium te kunnen organiseren, waarbij we de pilot in de Norbertuswijk formeel afsluiten en hierbij alle betrokken partners een reisverslag van dit avontuur te kunnen aanbieden.

Wordt vervolgd...


Share by: