Missie en Visie

Missie & Visie

Naoberzorg als verbindende schakel voor positieve, preventieve gezondheid in de wijk!

De visie van de Stichting Naoberzorg Nederland

Stichting Naoberzorg Nederland werkt op basis van wederkerigheid en wederzijds vertrouwen. 
De vrijwilligers van het Naoberzorgteam zijn onafhankelijk. Deze onafhankelijkheid is in de samenwerking met lokale overheden en aanbieders van cruciaal belang. Door deze neutrale positie kunnen we burgers en ondernemers (zonder belang) met elkaar verbinden en werken aan een gemeenschappelijk doel: een betere en gezondere samenleving in eigen dorp of wijk. 

Stichting Naoberzorg Nederland werkt uitsluitend op lokaal niveau met als belangrijkste doel mensen te ondersteunen om de eigen regie (beter) te leren voeren. Ieder mens wil een gezond en betekenisvol leven kunnen leiden. Zelfregie en Levenskunst zijn belangrijke pijlers binnen het gedachtegoed op Naoberzorg. ‘Ik ben er voor jou’, is een motto dat eenvoudig klinkt, maar in de praktijk soms best complex kan zijn. In onze werkwijze praten we niet over mensen, maar mét mensen.

Er meer voor elkaar te willen zijn, is ook betekenis geven aan ‘ontmoeting’ en zo je eigen netwerk vergroten en nieuwe vriendschappen durven aangaan. Meedoen, door zorg en aandacht te hebben voor elkaar, de mensen in het dorp, die daar op enigerlei wijze behoefte aan hebben, is de beste medicijn voor een gelukkiger leven. 

Naoberzorg claimt niet voor iedereen onmiddellijk een oplossing te kunnen bieden. Integendeel, het ‘concept’ werkt alleen als mensen in hun eigen wijk of dorp iets voor een ander willen betekenen. Het bouwen aan een solide lokale netwerkorganisatie kan alleen slagen als mensen werken vanuit wederzijds vertrouwen en elkaar iets gunnen!

“Relationeel Bewustzijn, Relationele Verantwoordelijkheid” 

Kernpunten: het bevorderen van de samenwerking tussen de eerstelijnszorg, zorg- en welzijnsorganisaties en de informele, vrijwilligerszorg door:
  • integrale - en inclusieve kijk op Positieve Gezondheid en je eigen welzijn. Zin geven aan je eigen leven kun je alleen zelf doen. Een zinvol leven maakt mensen gelukkig.
  • het werken met een eenvoudig volgsysteem door het opzetten van een lokaal netwerk.
  • streven naar efficiëntere en laagdrempelige doorverwijzing door vrijwilligers in samenwerking met de professional. 
  • het stimuleren van burgers en lokale ondernemers om met elkaar aan de slag te gaan, in afstemming op wat er al is. 
  • inzet talenten en ervaringen van jong en oud, dichtbij huis en herkenbaar. 
  • vrijwilligers die willen werken volgens de basisprincipes uit de Presentietheorie en Positieve Gezondheid. 
Share by: