Naoberzorg Meldpunt oud

Meldpunt Naoberzorg 

Meldpunt Naoberzorg 

In 2015-2017 heeft de vereniging NaoberzorgPunt Roggel een pilot gedraaid met als doel om te laten zien dat in samenwerking met de huisarts, het algemeen Maatschappelijk werk, de thuiszorg en andere lokale organisaties, het mogelijk is om met vrijwilligers huisbezoeken te doen. 
De resultaten van deze pilot zijn beschreven in een Handboek met de veelzeggende titel: 'Naoberzorg is Pionieren!'. 

De pilot is succesvol omdat na de proefperiode de werkplaats met vrijwilligers (13) op eigen kracht doorgaat met huisbezoeken en het ondersteunen van medeburgers (Naobers). De vrijwilligers zijn geschoold in de Presentietheorie en geweldloos communiceren, omgaan met claimgedrag, bewaken van eigen grenzen, privacy en doorverwijzen. Maar ook dementie, rouw en verlies, en mensen met psychiatrische problemen komen steeds vaker op de agenda van de werkplaats. Armoede is een onzichtbaar onderwerp, waar we regelmatig tegen aan lopen. In dit verband is de samenwerking met Stichting Leergeld, Algemeen Maatschappelijk werk, huisarts en andere professionals erg belangrijk. In het Meldpunt hebben we intussen al veel ervaring opgedaan en ervaren de vrijwilligers deze samenwerking als erg waardevol.
 
In het Meldpunt werken we nu ook volgens de principes van Positieve Gezondheid. Stichting Naoberzorg NL functioneert ook als een van de ambassadeurs van Positieve Gezondheid en richt zich hierbij vooral op het toegankelijk maken van dit gedachtegoed (M.Huber). We gebruiken hiervoor het spinnenweb als gespreksinstrument en een informatiefilmpje om te laten zien dat Positieve Gezondheid gewoon over jou en mij gaat.                              Deze bewustwording is erg prettig in de ontmoetingen en zorgt voor een goede vertrouwensrelatie tussen de persoon die ondersteuning vraagt en de vrijwilliger. Vertrouwen is het sleutelwoord in onze manier van werken, want we ZIJN relaties.

Het Meldpunt Roggel is en blijft een werk- en ontwikkelplaats, we werken dagelijks aan de doorontwikkeling en leren van onze ervaringen.                    Iedere vraag, vraagt een specifieke reactie of oplossing.

Evaluatieverslagen uit de 1ste pilot in Roggel zijn op te vragen bij het bestuur van NaoberzorgPunt Roggel, evenals het Handboek en lesbrieven uit de trainingen.


  • De grondslag voor het idee van een meldpunt hebben we gevonden bij het Landelijk Expertise Centrum voor Sociale Interventie (LESI). Het instituut heeft in diverse publicaties aangedrongen op organisatie van burenhulp van onder op. Zij hebben vooral bestudeerd hoe dan de verhouding zou moeten zijn tussen professionele en informele zorg. Hieronder enkele conclusies uit een omvangrijk rapport van LESI:  
  • Onderlinge burenhulp is moeilijk te mobiliseren en organiseren door professionele inbreng en aansturing van buiten- en bovenaf; 
  • Professionele ondersteuning kan alleen van onderop en faciliterend aansluiten bij informele burenhulp 
  • Het is niet vanzelfsprekend dat burgers een vindplaats zijn voor mensen die sociaal geïsoleerd zijn; 
  • De inzet van vrijwilligers als netwerkcoach of aanspreekpunt voor burgers die steun nodig hebben is altijd maatwerk; 
  • De inzet van vrijwilligers bij menselijke vraagstukken kan niet los van de professionele zorg worden vormgegeven. 

Training en lesmateriaal Meldpunt Naoberzorg
Ervaringen uit de afgelopen 5 jaar (proces en praktijk) zijn vertaald in een lesprogramma. 
In dit lesprogramma (waaier 1 en 2 ) worden kantelpunten en processtappen beschreven voor zowel vrijwilligers, als de professional. Met deze waaiers kunnen Naobers samen met professionals op reis, de waaier is hierbij hun kompas. 
In het Handboek ' Naoberzorg is Pionieren' staan resultaten en verhalen uit de praktijk van de 1ste pilot in Roggel beschreven (zie onder knop coaching en training).

Centraal staat de visie dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun eigen gezondheid, leefstijl en welzijn. Naoberzorg gaat immers over het stimuleren van meer bewuste burgers die gezonder willen leven en meer gebruik willen maken van de mogelijkheden die hun leefomgeving hierin biedt. Hierin zit ook de verbinding naar de visie op Positieve gezondheid. Met het meldpunt willen we mensen ondersteunen om de eigen regie over hun leven te nemen dan wel te bevorderen. In het Meldpunt hebben we 4 doelen geformuleerd: 
  1. Een verbinding maken tussen de 0-lijn (vrijwilligerszorg) en 1e lijnzorg (huisartsen); 
  2. Het inrichten van een werkplaats waarbinnen de samenwerking tussen vrijwilligers en professionals concreet vorm heeft gekregen en vrijwilligers worden ondersteund; 
  3. Het trainen en coachen van de vrijwilligers; 
  4. Het versterken van het lokale netwerk en ondersteunen van de mantelzorgers. 

Het is onmogelijk om een Meldpunt op te zetten zonder lokaal netwerk. Een Meldpunt Naoberzorg kan niet functioneren zonder vrijwilligers, een lokaal vangnet en een goede relatie met lokale zorgprofessionals en lokaal aanwezige ondernemers (zoals bijvoorbeeld de sportschool en winkeliers).Het opzetten van een lokaal netwerk kost veel tijd, doorzettingsvermogen en daadkracht en is een kwestie van gewoon beginnen en doen.




Share by: