Positieve gezondheid oud

Positieve gezondheid

Naoberzorg als positieve preventieve gezondheid in de wijk!

Inleiding
Het nieuwe concept voor gezondheid is: 
GEZONDHEID ALS HET VERMOGEN OM JE AAN TE PASSEN EN JE EIGEN REGIE TE VOEREN, IN HET LICHT VAN DE SOCIALE, FYSIEKE EN EMOTIONELE UITDAGINGEN VAN HET LEVEN.

Dit nieuwe concept is zeer goed ontvangen en staat op de Sociale Agenda 2025 van de provincie Limburg. De meer holistische blik wordt nu erkend door de verschillende stakeholders. Al in 2012 werd een spinnenwebmodel ontworpen, als operationalisering van het concept van positieve gezondheid, op basis van een verkennend wetenschappelijk onderzoek. Daarin komt naar voren dat gezondheid meer is dan het fysieke domein, maar in zes dimensies gevat kan worden: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Dagelijks functioneren, Kwaliteit van leven, Meedoen en Zingeving .
Met het Spinnenweb heeft men een 4-tal doelen voor ogen: 

  1. Uiteindelijk zal iedereen begrijpen wat Positieve Gezondheid inhoudt. 
  2. Iedereen moet veerkrachtig en betekenisvol kunnen leven en de mogelijkheid krijgen om tot bloei te komen.  
  3. Voor iedereen moet optimale Positieve Gezondheidszorg bereikbaar blijven. 
  4. Iedere jeugdige krijgt de leerkans om zijn eigen levenskunstenaar te worden met de bijbehorende vaardigheden. 
NAOBERZORG EN POSITIEVE GEZONDHEID 

Stichting Naoberzorg Nederland onderscheidt zich van andere organisaties doordat zij ‘van onderop’ werkt en op lokaal niveau per dorp of wijk betrokken is bij burgerinitiatieven in het sociale domein. De Stichting Naoberzorg Nederland weet die mensen te bereiken die de overheden en zorginstellingen veelal niet kunnen bereiken. Met behulp van concrete projecten zijn vrijwilligers van Naoberzorg in de gelegenheid om zonder belang laagdrempelig en onafhankelijk te werken met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Met name de 3 domeinen Meedoen, Kwaliteit van leven en Zingeving, sluiten goed aan bij onze missie en visie.

De doelstelling, missie en visie van de Stichting Naoberzorg Nederland is steeds leidend met als belangrijkste opdracht:  op lokaal niveau aansluiten bij wat er is, het bewaken 'van-onder-op werken' met, voor en door bewoners en in samenwerking met lokale organisaties. De huisarts vervuld hierin - naast andere professionals - een belangrijke spilfunctie.

Het team van de Stichting Naoberzorg Nederland richt zich vooral op de ‘gewone’ burger in de wijk of het dorp.          Werken van onderop geeft een heel andere dynamiek en resultaten op lokaal niveau, o.a. omdat de lijnen in het netwerk kort zijn. Dit is tevens dé manier om activiteiten, waarbij ontmoeting en ondersteuning centraal staan, te verankeren in de samenleving. Wederkerigheid en vertrouwen zijn hierbij de succesfactoren.

Net als Limburg Positief Gezond wil de Stichting Naoberzorg Nederland op lokaal niveau mensen helpen hun eigen regie te leren voeren, om een veerkrachtig en betekenisvol leven te kunnen leiden. 

De initiatiefnemer van Stichting Naoberzorg Nederland, is tevens medeoprichter van het eerste Zelfregiecentrum in Venlo. Echter we spreken liever niet over doelgroepen of 'kwetsbare' mensen. Zelfregie en levenskunst zijn belangrijke pijlers binnen het werk en gedachtegoed van Naoberzorg. Het gaat ten alle tijden over mensen. 

Ik ben er voor jou’, is een motto dat eenvoudig klinkt, maar in de praktijk soms best complex kan zijn.                                        In onze werkwijze praten we niet over mensen, maar mét mensen. We kijken niet vanuit het perspectief van doelgroepen, maar vanuit de mens als geheel. 
De zes gebieden van het spinnenweb Positieve Gezondheid: lichamelijk, psychisch, spiritueel, kwaliteit van leven, maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren, en Positieve Gezondheid sluiten dan ook naadloos aan bij de werkwijze van Naoberzorg. De domeinen, kwaliteit van leven, meedoen en zingeving, zijn de belangrijkste in ons werk.

Het streven daarbij is om mensen te stimuleren meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun gezondheid, dus werken aan bewustwording door hen laagdrempelig te betrekken bij allerlei activiteiten. Meedoen, door zorg en aandacht te hebben voor elkaar, de mensen in het dorp, die daar op enigerlei wijze behoefte aan hebben, is de beste medicijn voor een gelukkiger leven.
Share by: