Thuis Fitaal oud

Thuis Fitaal

Thuis-Fitaal

Doel: Met Thuis-Fitaal willen we door middel van een huisbezoek meer bewustwording van fysieke mogelijkheden stimuleren, binnen de eigen vertrouwde omgeving. De professional bekijkt dan samen met de mantelzorger en diegene die herstellende is, welke dingen er spelen en waar er mogelijk ondersteuning van een vrijwilliger of een maatje wenselijk is. Met de inzet van een maatje is het mogelijk om naast de professionele ondersteuning, mensen ook te activeren om meer in en om huis te bewegen, denk hierbij bijvoorbeeld dan aan simpele oefeningen zoals opstaan van een stoel, dingen oprapen en wegbrengen, trap lopen, buigen en strekken of kleine wandelingen in de tuin. Angst voor vallen, na een operatie of bij revalidatie leidt vaak ook in huis tot onzeker gedrag en daarmee tot angst voor bewegen.  Zodra mensen weer meer zelfvertrouwen krijgen, wordt ook de zin in leven weer groter. Met 'Fitaal' bedoelen we ook sociaal en geestelijk welbevinden.

Procesbeschrijving activiteit Thuis-Fitaal: 

Initiatiefase:
Voordat we concreet aan de slag kunnen in de praktijk met Thuis-Fitaal en de huisbezoeken, is het idee ontstaan om voor de mensen die niet naar de sportschool kunnen komen en/of een klein netwerk hebben, een digitaal beweegprogramma te maken. Deze instructiefilmpjes kunnen dan in de eigen woonkamer worden bekeken. Het is de bedoeling dat de korte filmpjes niet alleen beweegoefeningen laten zien (10 minuten) maar dat er ook door professionals informatie wordt gegeven over allerlei onderwerpen. Denk hierbij aan gezonde voeding, suikerziekte, omgaan met dementie etc.  Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Op deze manier hopen we mensen te verleiden om kleine stapjes te maken ten gunste van  hun eigen gezondheid en welbevinden en uiteindelijk weer meer regie over hun eigen leven te nemen. Bewustwording is  de belangrijkste drijfveer, waarbij we mensen stimuleren om weer naar buiten te gaan. Andere mensen ontmoeten is goed voor je geluksbeleving en bewegen maakt het gelukshormoon aan. Dat gun je toch iedereen. Als de eerste stap in de eigen veilige thuisomgeving gezet kan worden, is de drempel een stuk lager.  

Bij ‘Thuis-Fitaal’ is er veel aandacht voor de functionele kracht-coördinatie en meer bewegelijkheid draagt bij aan meer bewegingsplezier, het wegnemen van angst om te vallen etc. Valpreventie kan alleen maar door professionals worden gedaan. Dit wordt per situatie bekeken en geregeld als dat nodig is. 

Bijkomend resultaat: minder snel hulpbehoevend (preventie) wat leidt tot minder belasting voor hulpverleners en-/of vrijwilliger. Bij deze activiteit denken we ook aan inzet van jongeren of zelfs kinderen die het leuk vinden om simpele oefeningen te doen met ouderen. Hiermee stimuleren we samenwerken en de verbinding tussen jong en oud.
Share by: