Coalitie 0.1 - Meldpunt Naoberzorg
Coalitie 0.1 - Meldpunt Naoberzorg
Coalitie 0.1 is een uniek samenwerkingsverband met vertegenwoordigers uit zowel de eerstelijnszorg als de nuldelijn (waarbij de 0 staat voor nuldelijn (vrijwilligers) en de 1 voor de eerstelijnszorg).
De Coalitie stelt zichzelf ten doel om in de komende jaren op tenminste vijf plekken in Noord- en Midden Limburg, Meldpunten Naoberzorg
op te zetten.
Een spannend transformatieproces op lokaal niveau als het gaat om afstemmen, verantwoordelijkheden en (nieuwe) rollen in de samenwerking. Deze transitie en ontwikkeling van onderop, vergt van alle betrokken partijen veel samenkracht en doorzettingsvermogen. Het gezamenlijk doel in alle pilots is om de samenwerking tussen de eerstelijnszorg en nuldelijnszorg te verbeteren, verder (door) te ontwikkelen en samen toe te werken naar een goed en verantwoord doorverwijssysteem. Dit noemen we een Meldpunt Naoberzorg.
De oprichting van de Coalitie 0.1. is ontstaan door de behoefte aan meer constructieve samenwerking tussen de eerstelijnszorg en vrijwilligerszorg. Een eerste stap in deze samenwerking is het indienen van een gezamenlijk projectplan bij het Ministerie van VWS in het kader van het 'Actieplan 1 tegen Eenzaamheid'.
Dit projectplan - om te komen tot 5 Meldpunten in de regio Noord- en Midden Limburg - is in 2018 aan Minister de Jonge aangeboden. Intussen is er regelmatig overleg met de directie van VWS en wordt er gewerkt aan meer en breder draagvlak. De Provincie Limburg is inmiddels ook aangehaakt, evenals Burgerkracht en de LHV (landelijke huisartsen vereniging).
Momenteel lopen er 2 pilots te weten in Horst-Norbertuswijk en in Leudal -Kern Heythuysen.
Een andere pilot in gemeente Bergen -Afferden is in de opstartfase en wordt mede door de Provincie ondersteunt.
Intussen is er steeds meer belangstelling voor het opzetten van Meldpunten in een dorp of wijk. Maar de ervaring leert ons dat je geen Meldpunt kunt opzetten zonder een gedegen netwerk in een dorp of wijk. Dit is een eerste opdracht en uitdaging voor bewoners-initiatiefgroepen die aan de slag willen met het opzetten van een Meldpunt.
Om een Meldpunt op te kunnen zetten, moet je in eerste instantie aansluiten bij wat er al is.
Geduld en doorzettingsvermogen is nodig om de lokale samenwerking te verstevigen of stimuleren.
Belangen zijn vaak een faalfactor. In het Meldpunt is er maar een belang, dat van de mensen in het dorp of de wijk.
Het samenwerkingsverband Coalitie 0.1 heeft ervoor gekozen om het gezamenlijk gestelde doel en deze uitdagende opdracht onder de vlag van Stichting Naoberzorg Nederland uit te voeren. Hierbij dient de Stichting als rechtspersoon en overkoepelende kapstok waaraan veel lokale projecten kunnen worden opgehangen.
De Coalitie 0.1. wordt inmiddels breed gedragen (ledenlijst onderaan deze pagina).
Aanleiding voor het opzetten van een lokaal Meldpunt komt o.a. voort uit onderzoek (Suzanne Hundscheid en Hans- Peter Jung, beide huisarts) waaruit blijkt dat zo'n 40% van de vragen die bij een huisarts worden gesteld, niet-medisch gerelateerd zijn. Hans-Peter Jung is een van de 4 huisartsen die zich heeft verbonden aan de Coalitie 0.1.
Hans-Peter heeft zijn visie in een notitie beschreven met de veelzeggende titel: 'Crisis in de gezondheidszorg'.
Deze notitie is in 2018 ook aan de Minister aangeboden (zie onderstaande link).
Dat er nog veel uitdagingen en hobbels zijn, daarvan hoeven we elkaar niet meer te overtuigen. De noodzaak om meer en anders samen te werken op lokaal niveau is voor ons duidelijk, want als we niets doen worden we door de werkelijkheid ingehaald. Als huisartsen anders willen gaan werken om daarmee meer tijd voor hun patiënten te krijgen, dan zullen de patiënten en de samenleving in deze veranderende beweging mee moeten gaan. Die beweging kan vanuit de Naoberzorg Meldpunten worden gecreëerd. Het gaat hierbij vooral om bewustwording, andere manieren van denken en doen en financiering. Positieve Gezondheid biedt de Coalitie 0.1. een inspirerend kader en samen gaan we sneller.
Kortom, de opdracht die Coalitie 0.1 zich stelt is:
Samen werken aan het opzetten van Meldpunten in wijken en dorpen, voor en door vrijwilligers, met de huisarts als spil. ‘Er komt een wijk bij de dokter’ , is echter nog niet zomaar geregeld.
Wij – Coalitie 0.1 - vinden het bijzonder dat we in deze samenstelling en vanuit een gezamenlijk gedreven missie en visie, dit avontuur met elkaar willen aangaan. Wij hebben vertrouwen in het slagen van deze transformatie, vanuit de overtuiging dat we elkaar kunnen versterken. Wetende dat burgers dingen kunnen doen en bereiken, die de professional niet kan en andersom. Dat geeft de burger – en de dokter – moed!
TEAM: Together everybody achieves more
Leden van de Coalitie 0.1:
- Karin van der Plas (voorzitter ST NZNL en NaoberzorgPunt Roggel)
- Leo Beterams (secr. ST NZNL en ST. Naoberzorg Meerlo-Tienray-Swolgen)
- Dieter Dahlmann (penningmeester ST NZNL en NaoberzorgPunt Roggel)
- Piet Linders (voorzitter wijkcomite Norberbertuswijk -bestuurslid ST NZNL)
- Miep Linssen (secr. vereniging NaoberzorgPunt Roggel -bestuurslid ST NZNL)
- Geert van Beers (voorzitter Stichting Leutherberg Venlo-Oost - bestuurslid ST NZNL)
- Hilde Glessner (mede-oprichter St NZNL-adviseur bestuur)
- Hans-Peter Jung (huisarts Afferden gem. Bergen)
- Hans Vlek (oud-huisarts Venlo)
- Jolanda Verstraten (huisarts Beringe gem. Peel&Maas)
- Suzanne Hundscheid (huisarts Roggel en mede-initiatiefnemer NZP Roggel)
- Susanne Scheepers (oud medewerker Wonen Limburg)
- Peter Geilen (directeur Zorg&Co)
- Fons Voesten (GGZ-psycholoog)
- Wim van Osch (oud-adviseur KNHM)
- Veronique Smits (Algemeen maatschappelijk werk ML, trainer en coach)
- Hedi Manderfeld (trainer en coach)
- Jan Lamers (oud-wethouder Venlo)
- Floris de Bok (MT-lid Burgerkracht Limburg)
Sinds 2020 is Stichting Naoberzorg NL lid van de Landelijke koepel NLZVE en werken we samen mee aan de opbouw van de Ella Vogelaaracademie (2021).