Mantelzorg Ondersteuning

Mantelzorg Ondersteuning

 Mantelzorg is wellicht de oudste vorm van zorg voor elkaar

Mantelzorg is steeds minder vanzelfsprekend en soms lastig te organiseren. Ook zijn er steeds minder mantelzorgers beschikbaar. Een andere aanpak is dringend gewenst. De druk op de mantelzorger neemt steeds meer toe, waardoor het aantal overbelaste mantelzorgers stijgt. Hierdoor wordt passende mantelzorgondersteuning steeds belangrijker.  

De grootste groep mantelzorgers bevindt zich in de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar. Zij zorgen voor hun (hoog)bejaarde ouders en voor kleinkinderen, maar misschien ook voor een chronisch ziek kind of partner. Tegelijkertijd wil de overheid juist die groep langer en vaker aan het werk krijgen, waardoor hun beschikbaarheid minder wordt. Hierdoor zal vaker gekozen worden voor het inschakelen van formele zorg met als gevolg dat daar weer extra druk ontstaat. Een vicieuze cirkel.  

Mantelzorg wordt als zwaarder ervaren

  • Het aantal mensen dat zorg nodig heeft, stijgt.  
  • Er is vergrijzing en het stijgend aantal oudere ouderen.  
  • Door de medische vooruitgang overleven we ziektes en ongevallen die vroeger fataal waren geweest, maar we houden daar vaak wel een zorgnood aan over.  
  • Het aantal licht dementerende ouderen is sterk aan het toenemen.  

Naoberzorg ondersteunt Mantelzorg 

Stichting Naoberzorg Nederland biedt overbruggingszorg’ aan. Familie en kinderen hebben ook de mogelijkheid om bij de Stichting maatwerk bespreekbaar te maken, als het gaat over de overbelasting van de mantelzorger. 

Bijvoorbeeld als een familie goede zorg willen regelen voor hun familieleden (vaak ouders) die niet in de buurt wonen. In goed onderling overleg zoeken we dan samen naar een passende oplossing om de mantelzorger te ontlasten. Deze ondersteuning kan door een (vaste) vrijwilliger worden geboden.

Als er structurele ondersteuning nodig is, dan is het wellicht ook een optie om tegen een kleine vergoeding iemand (student) in te zetten. Het is mogelijk om deze mantelzorg ondersteuning via de zorgverzekeraar aan te vragen. Binnen het lokale netwerk zijn de lijnen kort en dat maakt dat vrijwilligers van Naoberzorg vaak gemakkelijk de juiste vrijwilliger aan de juiste dorpsbewoner te koppelen. 

Vrijwilligers van Naoberzorg ervaren zelf vaak een gat tussen de professionele zorg en de behoefte van mensen die (vaak noodgedwongen) langer thuis wonen. Zij proberen een brug te bouwen tussen wat niet is en wat nodig is. 

Mantelzorg gaat ook om het versterken van wat er goed gaat. Dit is belangrijk, omdat veel mensen niet benaderd willen worden als iemand die hulp nodig heeft. Zij willen juist aangesproken worden op wat zij wel kunnen en al doen. 

Er zijn verschillende manieren waarop mantelzorgers ondersteund kunnen worden: 
  • Ondersteuning bieden bij het begrijpbaar maken van verstrekte informatie 
  • Advies en begeleiding organiseren 
  • Emotionele steun bieden, voor zowel kinderen als de ouders
  • Praktische hulp leveren, b.v. bij beginnende dementie 
  • Opvangen van basishulp bij vakantie en/of ziekte van de mantelzorger 
  • Bestrijding van eenzaamheid, door mensen te 'verleiden' om mee te doen
  • Ondersteuning bij revalidatie en herstel na een ziekte.
 

Praktijkvoorbeeld Mantelzorg 

Kinderen wonen vaak ver weg van een alleenstaande ouder, hebben door verplichtingen en de reisafstand weinig gelegenheid om hem of haar te bezoeken. Hoe mooi zou het dan kunnen zijn als vrijwilligers uit het Naoberzorg-netwerk in de omgeving van deze ouder, lokale mensen/vrijwilligers inzet die een aantal keer per week een bezoek aan hem of haar brengen voor een gezellig praatje, een wandeling en een luisterend oor. 

Voor veel kinderen zou deze vorm van extra ondersteuning een sociaal wenselijke, veilige en pragmatische oplossing bieden. In goed overleg met de familie en betrokken zorgpartijen kunnen mensen uit het Naoberzorg-Team hierover praktische en voor iedereen acceptabele  afspraken worden gemaakt. Echter, we zijn van mening dat je deze vorm van extra mantelzorgondersteuning niet van elke vrijwilliger kunt vragen. Zeker niet als er sprake is van structurele inzet of beginnende dementie. Stichting Naoberzorg Nederland zoekt altijd samen naar een passende oplossing voor persoonlijke situaties. 
Wil je meer informatie over Mantelzorg ondersteuning?
Voor meer informatie kun je bellen of mailen naar Stichting Naoberzorg Nederland 
via 06-54713443 of info@naoberzorgnederland.nl
Share by: