Naoberzorg, meer dan burenhulp!
Naoberzorg, meer dan burenhulp!

Naoberzorg is een woord dat in het dialect goed wordt verstaan. Naober betekent in verschillende dialecten gewoon ‘buur’. Vroeger was ‘Naoberzorg’ de gewoonste zaak van de wereld, men zorgde gewoon voor elkaar in de buurt. Er waren zelfs rituelen en gewoonten aan gekoppeld, bijvoorbeeld als iemand was overleden of bij een geboorte, maar ook als de oogst moest worden binnen gehaald of een kalf werd geboren.
Met Naoberzorg bedoelen we tegenwoordig hetzelfde alleen is het in Roggel anders vertaald. Naoberzorg is meer dan burenhulp. Naoberzorg heeft zich in Roggel sinds 2009 ontwikkeld als netwerkorganisatie. Wat bedoelen we hier nu mee? NaoberzorgPunt Roggel stelt zich ten doel om mensen en organisaties bij elkaar te brengen. De eerste doelstelling was een brug te maken tussen de huisarts en de vrijwilligerszorg, noem het Naoberzorg. Daarna kwam er een inloopcafé en een klussen-vervoersdienst. En later een Meldpunt voor informatie, advies en doorverwijzing. De belangrijkste taak is nog steeds mensen in hun eigen huis bezoeken en aandacht geven. Een luisterend oor doet wonderen, als je een hele week geen mens ziet. Zo ontstond ook het idee om mensen op zondag (soms de meest erge dag als je alleen woont) bij elkaar te brengen voor een leuk bewegingsprogramma en een kop soep als beloning. En omdat Naoberzorg niet alleen over ouderen gaat, is in samenwerking met de basisschool het project Naoberkids opgezet. Een nieuw, speels concept dat jong en oud verbindt en laat ervaren hoe leuk het is als je zomaar iets voor een ander doet. In de Naoberzorg-kringen zijn er steeds meer mensen die zich bewust zijn van het feit dat het fijn is om van betekenis te kunnen zijn voor een andere ‘Naober’. Ze hebben vaak zelf mogen ervaren dat je er ook veel voor terug krijgt. Wederkerigheid en er gewoon zijn, dat klinkt gemakkelijk, maar is soms best lastig of complex. Ga er maar aan staan.
De ontwikkelingen in Roggel zijn succesvol te noemen. Ervaringen en ideeën zijn inmiddels een inspirerend voorbeeld voor andere burgerinitiatiefgroepen. Zodoende groeit en bloeit er langzaam een heuse ‘Naoberzorg-familie’. De kartrekkers worden nog steeds overal in het land gevraagd om hun ervaring en expertise te delen. In de praktijk blijkt dat het daarna pas echt begint. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een burgerinitiatief levensvatbaar is en blijft?
Een Naoberzorg-netwerkorganisatie bestaat uit vrijwilligers met een groot hart en passie die het gedachtegoed van Naoberzorg steeds verder willen verspreiden. Een netwerk lokaal stevig verankeren is en blijft voor iedereen een grote uitdaging.
NaoberzorgPunt Roggel is een serieus onderdeel van de Roggelse gemeenschap geworden. Het resultaat van doorzettingsvermogen van een groep mensen die zich elke dag met hart en ziel willen inzetten voor en met elkaar. En de ontwikkelingen gaan door, over de regionale-, zelfs over provinciale grenzen heen. Naoberzorg Roggel, Horst aan de Maas, Meerlo, Tienray, Swolgen, worden ook landelijk gezien als ‘parels’ waar we trots op mogen zijn.
Het is nu tijd om groter te groeien, tijd voor een volgende stap. En zo is de Stichting NaoberZorg Nederland geboren. Onlangs zijn de kartrekkers Hilde Glessner en Karin van der Plas (medeoprichters van NaoberzorgPunt Roggel) naar de notaris gestapt om deze nieuwe stichting op te richten. Stichting NaoberZorg Nederland is bedoeld als koepelorganisatie om burgergroepen, dorpsinitiatieven, wijkraden en wijkcomités steun te bieden. Dat kan van alles zijn zoals, subsidie aanvragen voor een dorpsontmoetingspunt, het opzetten van leuke projecten, training en coaching van vrijwilligers, het schrijven van een projectplan of het opzetten van een lokaal netwerk waarin iedereen mee kan doen en talenten van mensen optimaal worden gebruikt.
Er is door beide dames veel ontwikkeld en bruikbaar gemaakt voor anderen, dat het zonde is als dat ergens in een kast verdwijnt. Andere wijken en dorpen zouden hier dus ook veel profijt van kunnen hebben. Vanuit de nieuwe Stichting hopen de initiatiefnemers nog meer mensen en organisaties te ‘besmetten’ met het Naoberzorgvirus… en aldoende de Naoberzorgfamilie uit te breiden.